Landakkoord Colombia en FARC

Mijn artikel op de NOS site van 26 mei 2013 (aangepast 27 mei 2013)

De Colombiaanse regering en de grootste guerrillabeweging FARC hebben in de Cubaanse hoofdstad Havana een akkoord getekend over de landhervorming. Beide partijen spreken over een historisch akkoord waarover ruim een half jaar – vaak moeizaam – onderhandeld is.

De overeenkomst gaat onder meer over de toegankelijkheid en het gebruik van landbouwgrond, formalisering van het eigendomsrecht, regelingen voor arbeidsrecht, toegang tot kredieten, water, gezondheidszorg en sociale voorzieningen.

Fundamenteel

“De overeenkomst is het begin van een radicale hervorming van de landbouw en het Colombiaanse platteland”, zo stelt de gezamenlijke persverklaring die de regeringsdelegatie en de FARC in Havana hebben vrijgegeven. De Colombiaanse president Juan Manuel Santos juicht het akkoord toe en noemt het “fundamenteel voor het beëindigen van de oorlog in Colombia”.

Ondanks de overeenkomst zijn er nog een paar zaken rond de landhervorming die verder moet worden uitgewerkt. Zo is er onduidelijkheid over precies welk percentage van de Colombiaanse landbouwgrond onder het akkoord valt, zeker is wel dat het over miljoenen hectares gaat. Een ander punt is de eis van de FARC dat deelname van buitenlandse bedrijven in de landbouw tot een absoluut minimum beperkt moet blijven.

Politieke participatie

De regeringsdelegatie en de FARC komen op 11 juni opnieuw bijeen in Havana. Dan zal het gaan over het tweede agendapunt van de vredesonderhandelingen, de politieke participatie van de guerrillabeweging na het neerleggen van de wapens. President Santos had als voorwaarde gesteld dat de onderhandelingen in november aanstaande afgerond moeten zijn. Het lijkt inmiddels wel duidelijk dat die datum niet gehaald gaat worden.

De onderhandelingen moeten een einde maken aan het gewapende conflict in Colombia dat al bijna 50 jaar duurt.